Actie 17 april: Dag van de boerenstrijd

Op 17 april 2021, internationale dag van de boerenstrijd, wilt het collectief Boeren Façade de stem van de boer·innen in Brussel doen luiden. Ze bereiden een actie voor om duidelijk te maken dat de boerenstrijd zowel op het veld als in de stad actief is.

Gedaan met het beton en de blinkende torens, leve de boerenfaçades!

Om jullie stem te laten weerklinken, stelt Boeren Façade aan alle boer·innen voor om een kleine video te maken en op deze vraag te antwoorden: “Als boer·in, wie is je grootste vijand?

Boeren Façade, die voor de technologische soevereiniteit van de boer·innen strijdt, wilt op deze internationale dag van de boerenstrijd de dwaasheid van de “vierde” generatie boerderijen in de kijker brengen. Deze “Farming 4.0” of “Smart Farming” is ontkoppeld van het land. De hightech verplettert er de mens (GPS, drones, tractors op afstand bestuurd via 5G technologie enz.). Deze boerderijen/industrieën, zijn valse greenwashing antwoorden op het groeiend bewustzijn dat we het gebruik van pesticiden moeten ophouden. De echte bedoeling is om de kapitalistische greep op de landbouw te versterken. Daarom heeft het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie (EU) hier ook al 10 miljard euro in geïnvesteerd.

Na haar actie zal Boeren Façade een video verspreiden met de stem van de boer·innen in zo veel mogelijk media. Stuur dus zeker uw video door naar boerenfacade@riseup.net, voor dinsdag 13 april. Je kan het collectief steeds ook ideeën doorsturen opdat de actie het best de mening van de boer·innen belichaamt.

Eens patat, altijd patat!” zoals ondercommandante Frietjes zegt.